Navigation Menu+

Himmelriket är nära – Del 2

Posted on dec 16, 2017 in Andakt, Betraktelser |

Omvändelse

Specificera URL för din fil

    Himmelriket är nära

Hej och välkommen till en stilla stund vid Jesu fötter och andra delen i serien Himmelriket är nära. Den röda tråden genom alla delar är vikten av att leva i omvändelse. Detta i ett led att förberedas inför Jesu andra återkomst. Aposteln Johannes skriver i sitt 1 brev Kap 3: 2-3: Mina älskade, nu är vi Guds barn, och än är det inte uppenbarat vad vi ska bli. Men vi vet att när han uppenbaras ska vi bli lika honom, för då får vi se honom sådan han är. 3 Och var och en som har det hoppet till honom renar sig, liksom han är ren.

I den reningen, helgelsen som sker när en människa lever i omvändelse får följden att man på ett eller annat sätt börjar att vittna till sin omvärld om Jesus och ett annat sätt att leva.

Och varje kristen är kallad att bana väg för vår Herre Jesus Kristus som föddes till vår värld och som skall komma åter, genom att vittna om honom.

Det är inte dogmer, läror, och mänskliga filosofier vi är kallade att vittna om. Utan en person – personen Jesus Kristus Guds son, själv Gud, Herrarnas Herre och konungarnas konung.

I våra kyrkor, allra helst inom frikyrkan så talas det ofta om vikten av att vittna om Jesus för vår omgivning, så som jag gör nu. Den förkunnelsen, beroende på hur den framförs inspirerar till glädje om att berätta men kan lika gärna lägga en tung börda på människor som känner sig osäkra och inte vet hur man ska uttrycka sig. Jag hoppas och ber att det jag förkunnar för er skall få inspirerade till det första. Nu är det så att vittna om Herren Jesus Kristus, det han har gjort för oss och vad det innebär kan man göra på många olika sätt. Grunden och drivkraften till att man vittnar ska alltid vara kärleken till Honom och sina medmänniskor. Du som lyssnar och bekänner dig till Jesus kan inte berätta mer än det du känner till om honom. Men det du har lärt känna och vet om din Herre, det kan du berätta och ge vidare. Drivkraften till ditt vittnande vill Jesus alltid ska vara din kärlek till honom.

När Petrus får sin kallelse efter att Jesus uppstått fick han en fråga: Petrus, älskar du mig? Det var den enda merit han behövde för att klassificeras till efterföljelse.

Kristendom handlar som sagt inte om att följa vissa lagar och bud. Det handlar om att få ingå en nära relation med Herren Jesus Kristus. Att få ta del av honom själv, som den han är. Leva tillsammans med honom och på så sätt lära känna honom, ta emot hans kärlek och älska honom tillbaka. Att leva i en ödmjukhet inför hans konungslighet, i ett lyssnande av hans vilja och i den relationen få hjärtat upplyst till villighet att följa hans bud.

Paulus skriver i 2 Pet 1:19

Så mycket fastare står nu det profetiska ordet för oss, och ni gör rätt i att hålla er till det som till ett ljus som lyser på en dyster plats tills dagen gryr och morgonstjärnan går upp i era hjärtan.

Här visar Paulus oss på en mycket viktig princip i det kristna livet. Att det handlar om Jesus. Han är vårt ljus i mörkret. Han är den som lyser upp våra hjärtan så vi kan se den han är. Utan Honom förblir vi i mörker och vi kan inte se vägen fram. Vår värld och vårt samhälle befinner sig i ett andligt och moraliskt mörker. Det tätnar och ibland kan det bli mycket uppenbart – i tex metookampanjen. Andra exempel, våld i nära relationer, våld på gator och torg,, listan är lång. Det andliga mörker är den andlighet som inte kommer från vår Herre Jesus Kristus utan från andra håll. Det ser ut som ljus – men är mörker. Den mörkaste platsen som finns – är människans hjärta. Det är den platsen som behöver upplysas genom att Jesus får lov komma in genom frälsning. Morgonstjärnan som lyser upp allt som finns fördolt. Han är oxå den som har tagit hand om det onda och eliminerat det genom sin ställföreträdande död på korset där ha tog straffet för alla våra synder och överträdelser. Han är den som i sin förlåtelse renar våra hjärtan från all orättfärdighet. Han, Jesus Kristus är den som med sin kärlek smälter det frusna och fyller våra hjärtan med kärlek, ljus och godhet som gör oss varma och älskande. Hans sanna och brinnande vittnen i de områden som är mörkt och kallt i vår värld.

Låt oss be:

Tack för att du har kallat oss till gemenskap med dig själv. Du längtar efter oss och att få bli älskad så som du älskar oss. Din kärlek smälter våra frusna hjärtan så vi kan älska med sann kärlek. En kärlek som befriar till att vara äkta, kärleksfulla och sanna så vi kan återspegla den som du verkligen är. Herrarnas Herre och Konungarnas Konung som inte ansåg det för litet att födas som ett oskyldigt barn, växa upp i en oansenlig by som ingen brydde sig om, leva genom att göra gott och sedan lida och dö på korset, bara för att du älskar varje liten människa.

Amen

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This